Τι να κάνουμε τα βιβλία μετά τη λήξη του σχολικού έτους;

2021-06-01


Η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται και φαντάζομαι πως οι τσάντες είναι ακόμα γεμάτες από τα βιβλία και τα τετράδια των τελευταίων ημέρων... και μάλλον θα παραμείνουν γεμάτες μέχρι τον Σεπτέμβρη! 

Πολλοί γονείς και μαθητές αναρωτιούνται τι να κάνουν τα σχολικά βιβλία! Παρακάτω έχω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να φερθούμε όπως πρέπει στα βιβλία που μας συντρόφευαν τουλάχιστον έναν χρόνο.

1) Αρχικά, κάντε έναν διαχωρισμό των βιβλίων σας! Υπάρχουν βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν και τις επόμενες χρονιές, όπως η Γραμματική, το Συντακτικό, Λεξικά κ.α. Βέβαια, αν έχετε αποφοιτήσει, συστήνω αυτά τα βιβλία να παραμείνουν στη βιβλιοθήκη σας. Σίγουρα θα επανέλθετε και θα βρείτε θησαυρούς!

2) Στη συνέχεια, επαναχρησιμοποιήστε ό,τι μπορείτε! Μην αποσύρετε τετράδια που έχουν λευκές σελίδες. Κόψτε και κρατήστε τις σελίδες ώστε να τις αξιοποιήσετε για πρόχειρες σημειώσεις στο μέλλον.

3) Σκεφτείτε μήπως θέλετε να κρατήσετε κάποιο βιβλίο, τετράδιο, φωτοτυπία ή σημειωματάριο ως ενθύμιο! Η συναισθηματική του αξία με τον καιρό θα μεγαλώνει. Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια που εγκατέλειψα τα σχολικά θρανία αλλά διατηρώ ακόμα μια συλλογή με τις αγαπημένες εκθέσεις, που έγραψα κάποτε, όπως και μερικά διαγωνίσματα με σημειώσεις καθηγητών που με ενέπνεαν! 

4) Αν έχετε βιβλία υποστήριξης (βοηθήματα/λυσάρια) σκεφτείτε μήπως τα δωρίσετε σε κάποιον άλλον μαθητή, που θα τα χρειαστεί στο μέλλον, σε σχολικές ή δημοτικές βιβλιοθήκες.

5) Μετά τη διαλογή, σκεφτείτε την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ! Μην πετάξετε τα βιβλία! Ανακυκλώστε τα! 

"Το χαρτί του μέλλοντος μας" είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης βιβλίων και χαρτιού που υλοποιείται από το ΙΤΥΕ Διόφαντος και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε όσα σχολεία της χώρας έχουν ενταχθεί σε αυτό. Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση χαρτιού από την ίδια τη σχολική κοινότητα, η οποία επωφελείται μέσω του προγράμματος. Αφορά σχολικά και άλλα βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί. Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της δράσης: https://www.myfuturemypaper.gr/ 


Η αποκομιδή του χαρτιού γίνεται με τη βοήθεια των Δήμων, το υλικό στέλνεται στην εταιρεία ανακύκλωσης και βάσει των τόνων ανακυκλώσιμου υλικού προκύπτουν τα έσοδα, τα οποία διατίθενται για την αγορά και τη διανομή χαρτιού Α4 σε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Από μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ προκύπτει ότι είναι απόλυτα εφικτός στόχος ένας μέσος όρος 3 Kg ανά μαθητή

Τι πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωση σχολικών βιβλίων και τετραδίων:

  • Η ανακύκλωση αφορά μόνο βιβλία, τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί
  • Αφαιρούμε τα πλαστικά ντύματα των εξωφύλλων των βιβλίων
  • Αφαιρούμε τα πλαστικά εξώφυλλα των τετραδίων
  • Δεν διαλύουμε το βιβλίο και το τετράδιο
  • Αφαιρούμε συνδετήρες από το φωτοτυπικό χαρτί


6) Επίσης, μπορείς να ανταλλάξεις τα σχολικά βιβλία! 



Το Book4Book είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής βιβλίων με σκοπό την ανακύκλωση τους, ώστε να μη παραμένουν άχρηστα στα ράφια των μαθητών ή στην χειρότερη περίπτωση να πετάγονται. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα και ακολουθώντας τις οδηγίες μπορείτε να προσφέρετε τα σχολικά βιβλία που δεν θέλετε πια και προαιρετικά μπορείτε να ζητήσετε και εσείς κάποιο σχολικό βιβλίο που επιθυμείτε.


Καλό και ξέγνοιαστο Κ Α Λ Ο Κ Α Ι Ρ Ι !

Prodromou Dimitrios @ Copyright 2022.
All Rights Reserved.
 
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε